vasárnap, május 08, 2011

Paprika project

Haszonnövények tartására adtuk a fejünket: első körben édes és csípős paprikát (chili nem magyar!) vetettünk. Mielőtt még valakinek eszébe jutna, hogy miért pont őszre-tél elejére időzítettük szeretném megosztani az előzményeket. 
Az egész úgy indult, hogy a maláj lakótársunknak - az ősz közeledtével - támadt egy olyan ötlete, hogy termesszünk valamit itthon. Számára azonban növények mesterséges körülmények között tartása és a róluk való rendszeres gondoskodás egy igen komoly "science"-nek tűnik, ezért a "parasztgyerök" véleményét kérte: Melyik növény tartása lehet a legegyszerűbb? - hangzott el a költői kérdés (a választ szokás szerint nem várta meg rá). Úgy gondolta, hogy a paradicsom tartásához már kettes szintű vetési ismeretek kellenek, ezért csak valami egyszerűvel kellene próbálkozni első körben.
Mindez talán már két hónapja is volt. Az elmúlt időszakban végignéztük hogyan pusztul el (majdnem) egy menta növény és az újhagymák. A hagyma nem bírta víz nélkül, a menta meg úgy látszik nem szereti, ha a rajta (alatta) lévő vízben vannak elnyomva a cigarettacsikkek. Most lábadoznak szegények, megpróbáljuk őket helyrehozni. 
Ez adott egyfajta inspirációt arra, hogy megpróbáljunk paprikát termeszteni. Részben kíváncsi is vagyok rá, hogy lesz-e belőle termés, mert elméletileg ha lakásban tartjuk, akkor éppen elégnek kell lennie az itteni őszi-téli hőmérsékletnek is a túléléshez.
Kaptunk paprika magokat csípőset és kevésbé csípőset is. A fenti képen ők láthatóak. Szinte minden második elvetett magból kihajtott egy kis növény. Ennyire sokat azonban nem tarthatunk meg - részben hely hiányában és ugye nem csak mi lakunk itt.
Amikor elérték a két leveles életkort átkerültek a bölcsiből az oviba. Ezekben a cserepekben cseperedhetnek  tovább, amíg a következő helyük elkészül. Első selejtezéskor mindkét fajtából 4-4 cseréppel hagytunk meg - cserepenként 4-6 növénnyel, hamarosan azonban ez is soknak bizonyult és elajándékoztunk belőlük néhányat. Ahogy szépen nőttek-növögettek úgy mi is egyre jobban felbátorodunk és vetettünk bolti capsicum (itt kapható kaliforniai paprika; capsicum=paprika latinul) és paradicsom magot is. A capsicum sokáig haldoklott csupán és most kezd 3-4 tő életjelet mutatni (egyenlőre még a bölcsiben). A paradicsomok viszont már hatalmasak és beelőzték a korábban kihajtott paprikákat is.
Itt tartunk most. Ezért elérkezettnek láttuk az időt egy komolyabb 60-80literes fa láda beszerzésére (házilag barkácsolására hulladékokból) és a növények ebbe való átültetésére. A ládával készen is lennénk, már csak föld kell bele és meglátjuk hogyan alakul a további sorsuk.
Menet közben sikerült magyar fehér TV paprikához is hozzájutnunk. Pontosabban 1 paprika magházának a feléhez. Ez most a legnagyobb kincsünk. Egy részét (20db magot) a múlt héten vetettünk el, nagyobbik hányadát viszont légmentesen elzártuk és rendszeresen ellenőrizzük nehogy penészesedjen, mert korábban már négyből három paprikánk (amit tavaszra vetni tettünk el) penészesedett meg a szobában. Magas a páratartalom, ezzel sajnos helyi adottság itt Aucklandben.
Ha érdembeli változások lesznek erről mindenképpen tudósítani fogok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése