szombat, szeptember 05, 2009

Tax Freedom Day

Kezembe került egy újság (Nők Lapja). Mielőtt még azt hinnéd: nem, nem én olvasom. Na, jól van akkor kezdem elölről!

Szóval Anya kezébe került egy újság, (így máris jobb, ugye?!) amit nekem is megmutatott.

A lényeg, hogy végeztek felméréseket, meg összehasonlításokat sokat látott statisztikusok, melynek egyik eredményeképpen megtudhatjuk, hogy hány napig kell dolgoznunk az államnak és az év melyik naptól kezdve is dolgozunk tulajdonképpen magunknak. Érdekes eredmény született. A wikipédián megnézhetik a kedves olvasók, a http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_Freedom_Day oldalon.
Ami számunkra érdekes, hogy Magyarországon 140 napot kell az államnak dolgozni, Új-Zélandon 141-et!

Bizonyára ez lehet a magyarázat arra, hogy a magyar állam deficites (évek óta veszteséges) szemben a szufficites (évek óta nyereséges) Új-Zélanddal. Javasolni fogom a kormánynak, hogy vezessenek be még egy olyan adóformát, amivel 1 nappal tovább kell dolgoznunk, így nyereséges lehet piciny országunk! Tuti receptnek tűnik! :)

(Ki)találtam néhány jó példát, amit megosztok a nagyérdeművel:

Munkaügyi területek

Kis jövedelmi büntető adó: Aki keveset keres az keveset adózik és keveset fogyaszt, így ezért büntető adót kell rá kivetni, hogy ez ösztönözze magasabb kereseti lehetőségek megszerzésére.
Szabadság adó: ezt többféleképpen lehet megvalósítani de a lényeg, hogy aki nem dolgozik az így vagy úgy nem vesz részt az adó alap termelésben.

Egészségügyi területek

Szívverési adó
: Még mérni sem feltétlenül kell, mert átlagosan 72/perc normál esetben ami jó kiindulási alapot képez. Értelemszerűen a komoly fizikai munkát végzők, a sportolók, a stresszes körülményeknek kitett emberek ennél magasabb átlaggal rendelkeznek, tehát náluk magasabb az átalány.
Levegővételi adó: Mindenki, aki a magyar állam légteréből veszi a levegőt, az jogtalanul használja ezt a természeti kincset, ezért adót kell fizessen. Aránya közvetlen kapcsolatba hozható a Szívverési adóval.
Súlyadó: A járművek mintájára, mivel minél súlyosabb valaki annál többet fordít a táplálkozására, azaz van mit elvonni, illetve a túlsúlyosokkal sokkal több egészségügyi probléma lép fel azaz ez fedezné az orvosi többlet költségeket is.
Szex adó: Ez lenne a legjövedelmezőbb adónem, csak az a kérdés, hogy mi alapján vetnék ki. (sikeres aktus, vagy elsülések száma, vagy mondjuk büntető adó a fejfájós, ál-beteges nőkre)

Informatika

Billentyű lenyomási adó: Ez egzaktul mérhető, elektronikusan lejelenthető és behajtható. Természetesen az adózási körbe tartoznak a virtuális billentyűzetek is, de ezekre kedvezmény alkalmazható mert jelentősen alacsonyabb a környezeti terhelésük. Ha már billentyűzet akkor viszont luxus adót lehetne kivetni a 84 gomb feletti luxus kivitelekre.

Szabadidő

Fűvágási adó
: akinek már fűre telik azt lehet "megvágni" vele.
Vissza lehetne vezetni a
kémény/füst adót. Csak a gazdagoknak telik
saját kazánra, a szegény ember távfűtésből él és persze ettől még szegényebb lesz.

Egyéb

Ellenzéki adó: aki nem az aktuális kormányra szavazott arra büntető adót vetnek ki.
Nem szavazó adó: aki nem jár el a szavazásra arra kemény büntető adót kell kivetni.
Jókedv adó: ehhez be kell vezetni egy új mértékegységet és mérési technológiát is, ezzel meg már a Mérésügyi hivatal reszortja.
Hülyeség adó: persze arra is ki kellene vetni adót, aki ilyen hülyeségek irogatásával tölti a drága idejét.

Nem humán eredetű adóalanyok

Amúgy ki lehetne terjeszteni az adózást a nem humán formációkra is mivel ezzel új távlatok nyílhatnak meg az adózási kör bővíthetőségében. Igaz itt nem lehet közvetlen fizetőeszköz bevételt leszivattyúzni, de biztosan meg lehet találni azokat a formákat, melyek hosszútávon eredményeket képeznek.
Például: Szúnyogoknak le kellene adóznia a vért valamelyik vérbankban amit összeszívogattak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése