szerda, január 19, 2011

Új-zélandi dollár

Gondoltam hasznos lehet megismerni az éppen forgalomban lévő pénzeket. Nekünk legalábbis beletelt pár hétbe, mire úgy-ahogy ráismertünk mi-micsoda. Saját készítésű képekről van szó, úgyhogy itt-ott belelóg a fényképezés dátuma is...
Az Új-zélandi dollár (röviden NZD vagy NZ$) egyike a világ 10 legtöbbet forgalmazott valutájának. Gyakran "kiwi dollárnak" is nevezik, amióta az egy dollároson megjelent az ország szimbólumaként számon tartott röpképtelen madár. 1$-nak 100 cent a váltója és - bár a forgalomban lévő legkisebb érme a 10 centes - a mindennapi életben gyakran találkozunk 1,2,..5,....8 centre végződő összegekkel. Készpénzes fizetés esetén 1-4 centig lefelé, 5-9 centig felfelé kerekítenek. (Érdemes használni az EFTPOS kártyánkat vásárláskor a pontos összeg fizetéséért.) [EFTPOS kártya, gyakorlatilag az országon belül használható bankkártya, amellyel az otthoni bankkártyás fizetésnél lényegesen gyorsabban történik a tranzakció és több mint 95%-ban mindenütt tudunk vele fizetni, sokszor az útszéli dinnyeárusnál, vagy avokádóárusnál is.]
NZD a hivatalos fizetőeszköz továbbá a Cook-szigeteken, Niuén, Tokelaun és a Pictairn-szigeteken is. A történetével kapcsolatban nem teszünk kitérőt, ezt mindenki elolvashatja a wikipédia megfelelő oldalán angol nyelven, viszont szerintem érdekes lehet, hogy kik és mik szerepelnek a pénzeken. 
Kezdjük először az érmékkel.
A legkisebb 20.5mm átmérőjű és vörös rézzel bevont érme a 10 centes. Hátlapján a maori koruru (faragott fej), előlapján pedig II. Erzsébet királynő látható (aki egyébként egységesen az összes érme elején szerepel). 
A 21.75mm átmérőjű 20 centes nikkel bevonatot kapott. Hátlapján a szintén maori faragás Pukaki szerepel, aki a Ngati Whakaue vezetője volt. Érdekessége, hogy (akárcsak a 20 euro centnek) ennek az érmének a szegélye is "spanyol virág" formájú. 
A szintén nikkellel bevont 50 centes már 24.75mm átmérőjű. Hátlapját pedig James Cook kapitány HM Bark Endeavour nevű hajója díszíti, amely 1769-71 között fedezte fel Ausztráliát és Új-Zélandot; valamint a 2.518m magas ma is aktív vulkánként működő Mount Taranaki, amely egyike a világ legszimmetrikusabb vulkáni kúpjainak.
A jelenleg is használatban lévő kiwi 1 dollárost 1991-ben adték ki először. Anyaga bronz-alumínium, átmérője 23mm és a pénztárcádban legkönnyebben az oldalán található keresztirányú marásról lehet felismerni. Hátlapját két nemzeti szimbólum is díszíti: a kiwi madár és az ezüst páfrány (silver fern). Innentől kezdve minden érme vagy bankjegy hátulján megtalálunk egy madarat, (bár én a kiwiben még mindig kételkedem....nekem inkább hasonlít valami szőrös kis jószágra).
A 2 dolláros. Ez a maga 26,5mm-es átmérőjével a legnagyobb használatban lévő pénzérme. Anyaga az 1 dollároshoz hasonlóan szintén bronz-alumínium. Oldalán hosszirányú vésés található teljes hosszában. Hátlapján a Keleti Nagy Kócsag található (maori nevén kotuku), amely Pakisztántól és Japántól kezdve egészen Új-Zélandig mindenütt megtalálható Dél-Kelet-Ázsiában, mégis Új-Zélandon különösen veszélyeztetett.
Most pedig következzenek a bankjegyek. Polimrből készülnek, így lényegesen tartósabbak és nehezebben szakadnak el, mint a "hagyományos" bankjegyek. Mindegyiken megtalálunk egy kis "ablakot", amelybe 5$-os esetében egy 5-ös, 10$-os esetében 10-es számot, stb... írtak. Ezzel az "ablakkal" szemközti oldalon egy silver fern is van, amely átlátszó. Vízjelként egységesen II. Erzsébet királynő szerepel minden bankjegyen.
Az 5 dolláros. Alapszíne a narancs, ez a legkisebb méretű bankjegy, mérete 135mm x 66mm. Előlapján Sir Edmund Percival Hillary (1919-2008), aki (Tenzing Norgay serpával) az első ember volt a Mount Everesten. Ő az egyetlen Új-zélandi ember, aki még életében (1992-ben) rákerülhetett egy bankjegyre (dacolva azzal az egyezménnyel miszerint csal elhunyt személyek vagy jelenlegi vezetők szerepelhetnek forgalomban lévő bankjegyeken). Az előlapra eredetileg a Mount Everestet szerették volna, később azonban mégis Új-Zéland legmagasabb hegye a 3.754m magas Aoraki/Mount Cook került fel. Ezen az oldalon szerepel még egy Ferguson TE20 típusú traktor is, amivel Edmund Hillary elérte a Déli-sarkot a Nemzetközösségi Transz-Antarktiszi Expedíció alatt. Hátoldalon a Sárgaszemű pingvin (maori nyelven hoiho) és egy Campbell-szigeti részlet látható. A Sárgaszemű pingvin végveszélyben lévő faj, költőpopulációja az elmúlt 40 évben 75%-kal csökkent. A Campbell-sziget szerepel az UNESCO Világörökségi Listán.
A 10 dolláros alapszíne a kék. Mérete is nagyobb az 5$-nál 140mm x 68mm. Szélességre 5mm-rel, magasságra 2mm-rel nőnek a papírpénzek méretei, ahogyan egyre nagyobb a fizetőértékük. A 10$-os előlapján Kate Sheppard (1847-1934) és egy fehér kamélia virág található. Kate Sheppard volt az a vezető személy, aki a női választójogért harcolt és a világon először Új-Zélandon (1893-ban) teljes jogú választójoghoz jutottak a nők is. Ennek jelképe a fehér kamélia és minden évben szeptember 19-én  megünneplik Christchurchben. Ezt a napot nevezik Fehér Kamélia Napnak is. A hátoldalon a Karimáscsőrű réce (whio - blue duck) és egy folyórészlet található. Ez a réce a gyors folyású, hegyi patakok-folyók sziklás szakaszainak erősen specializálódott lakója. Sajnos szinte kizárólag tegzes-és szúnyoglárvákkal hajlandó táplálkozni, ezért minden intézkedés ellenére ma már a végveszélyben lévő fajok listájára került.
Zöld alapszínnel máris egy 20 dolláros kerülhet a kezünkbe, ami már 145mm x 70mm-es. Előlapján az érmékről már jól ismert II. Erzsébet királynő tekint reánk. A királynő mellett az előlapon szerepel még a "Méhkas" és Új-Zéland Parlamentje is, amely természetesen Wellington városát díszíti. A hátlapon szerepel egy tájkép a Déli-Alpokból, valamint a karearea az Új-zélandi sólyom. Az egyetlen őshonos sólyomfajta a szigeteken. Érdekesség, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium bevonásával Marlborough borvidékein tenyésztik a sólymokat, hogy megvédjék az ültetvényeket a kártevő madaraktól.
150mm x 72mm. Ez a második legnagyobb méretű és értékű bankjegy. Lila alapszíne talán nem a legszebb, de legalább minden bankjegy jól elkülöníthető a másiktól. Az előlapon szereplő úr Sir Apirana Turupa Ngata (1874-1950), ügyvéd és politikus, sokan úgy tartják ő volt az első maori a Parlamentben, minden esetre nagyon sokat tett a maori nyelv és kultúra védelméért. A Porourangi Meeting House-t maga Sir Apirana tervezte. Jelenleg Waiomatatini-ben áll, ahol Sir Apirana elhunyt és a maori művészeknek szolgál kiállítóhelyül.  A hátoldalon szereplő madarunk ebben az esetben a kokakó és egy tűlevelű erdő részlete került. A kokakónak valaha két alfaja élt a két szigeten, de sajnos az elvadult macskák, görények, hermelinek miatt a Déli-szigeten egykor őshonos narancssárga lebenyes kokakó mára minden valószínűség szerint kipusztult. Északi-szigeten élő rokona kék lebenyekkel és 1.000-1.400 társával szintén a végveszélyben lévő fajok listájára került fel.
A legnagyobb, a legteljesebb, a 100-as. 155mm x 74mm-es, és piros az alapszíne. Általánosságban elmondható, hogy jó érzés találkozni vele, minden esetben megdobbantja az ember szívét. Előlapján szerepel Ernest Rutherford (1871-1937), a Nobel-díj és a radioaktív bomlás exponenciális függvénye. Ma már csak mosolygunk azon, hogy Rutherford 1908-ban kémiai Nobel-díjat kapott (akárcsak Marie Curie 1911-ben), mivel kutatási területe - az atomfizika - a 20. század elején még a kémiához tartozott. A hátoldalon szereplő bükk erdő részletben találjuk a Légyvadászfélék családjába tartozó mohouát.

Na, most pedig - hogy már mindenki ismeri az érméket és bankjegyeket - nem maradt más hátra, mint jó gyűjtögetést kívánjak hozzá mindenkinek! ;-)

2 megjegyzés:

  1. Látom a fémpénzek fizikai mérete hasonlatos az itthoniakéhoz (egy-két tizedmm, vagy egy-két mm az eltérés). Csak az értékük nincs köszönő viszonyban sem...
    Érdekes poszt, köszi!

    VálaszTörlés
  2. Ahogy Bicebóca mondta a kökényre: Sok legyen belőle!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés