hétfő, január 24, 2011

Könyvtárban voltunk

Könyvtár Új-Zélandon, közelebbről: könyvtár a North Shore-on.
Nem első alkalommal vettük igénybe a (meglepő módon ingyenes) szolgáltatást, de megérett egy rövid kis beszámolóra. Könyvtári tagság kiváltásához mindössze az útlevélre és egy (lehetőleg a környékre címzett) bankszámlakivonatra van szükség. Ez utóbbival igazoljuk ugyanis, hogy a helyileg illetékes könyvtárba jogosultak vagyunk beiratkozni. Felszerelkeztünk hát ezekkel az okmányokkal! A regisztráció alkalmával felvették az adatokat és ki lehetett választani milyen plasztikkártyát szeretnénk. Ezt azon nyomban meg is kapja a delikvens és már böngészhet is a sorok között! Mindezt ingyen, gyorsan, egyszerűen.
A North Shore-on 7 könyvtár van. Ezek közül mi mindegy, hogy melyikből hozunk ki könyvet és teljesen mindegy, hogy azt melyikbe visszük vissza. Közös a készlet és bárki bárhol bármit kérhet előjegyzésbe. A könyvek kikölcsönzésekor lehetőség van a könyvtári dolgozók munkájának mellőzésére, magyarul mi magunk  intézhetjük a kikölcsönzést. Odamegy az ember a géphez: kártya vonalkódját lecsipogtat, aztán könyv(ek) vonalkódját lecsipogtat, s ha végzett, akkor blokk nyomtatása (amin rajta van, hogy mikorra és milyen könyveket kell visszavinni) és lehet szépen haza menni. Egyszerre maximálisan 35! könyvet lehet (egyenként maximum) egy hónapra kikölcsönözni, de ha ünnepnap esik bele, akkor természetesen tovább maradhat nálunk a könyv. Bizonyos könyvek kikölcsönzésekor fizetni kell néhány dollárt, de ez általában a frissen megjelent könyvekre vonatkozik, vaaagy amit ma vettem észre: DVD kölcsönzése 1 hétre 2 dollárba kerül.
NZHERALD olvasására kiváló lehetőség bemenni a könyvtárba! Munkakeresők figyelmébe a szerdai számot ajánlom, aminek "D" melléklete rengeteg álláshirdetést tartalmaz. (Persze nem annyit, mint a trademe vagy a seek, de ezek sokszor nem is azonosak az online megjelentekkel.) Más napokon alig van néhány hirdetés, úgyhogy emiatt azt megvenni nem érdemes.
Vissza-hozatalkor csak be kell tenni a "vissza hozott könyvek" ládájába (se csipogtatás, se semmi) és lehet keresni az újabb zsákmányokat.
A végére még valami: minden mindenütt ki van írva maori nyelven is. Ez az ittenieknek nem újdonság, de az újonnan érkezőknek érdekes lehet, de nem szabad elfelejteni, hogy Új-Zélandon az angol és (a világon egyedülálló módon) a jelnyelv mellett a maori is hivatalos nyelv!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése