csütörtök, október 08, 2009

Kanada a magyar menekültáradat leállítását kéri

Intézkedésre kéri a magyar kormányt Kanada annak érdekében, hogy véget érjen a menedékkérők kivándorlása az észak-amerikai országba. Az illetékes kanadai miniszter már Budapestre tart, miután a helyi hírügynökség szerint magyar menedékkérők hulláma öntötte le a repülőtereket. Nem zárták ki a lehetőséget, hogy vízumkényszert vezetnek be.

Felszólította a kanadai kormány Budapestet, hogy tegyen lépéseket a menedékkérők beáramlásának megállítására. A Canwest News Service kanadai hírügynökség jelentése szerint Magyarország felől menedékkérők váratlan hulláma öntötte el a kanadai repülőtereket, a kanadai szövetségi kormány emiatt kérte a magyar kormány intézkedését.

Ottawa még nem tett lépéseket, hogy vízumkényszert vezessen be Magyarországgal szemben, miként azt Mexikó és Csehország esetében tette a nyáron, de nem zárják ki ennek lehetőségét. Az év első felében 750 magyar állampolgár kért menedéket Kanadában, közülük 578 az április 1-jétől június 30-ig tartó időszakban.
Kanada "jelenleg nem tervezi, hogy vízumkötelezettséget léptet életbe Magyarországgal szemben" - közölte az állampolgársági és bevándorlási ügyek minisztere, Jason Kenney szóvivője. Hozzátette, hogy a vízummentességet élvező országok "tisztában vannak azzal, hogy amennyiben nem tesznek eleget a kanadai vízummentesség előírásainak, újra be lehet vezetni a vízumkötelezettséget".
A minisztériumi szóvivő szerint Kenney már el is repült Budapestre, hogy jelezze a kanadai aggodalmakat a menedékkérők számának emelkedése miatt, s hogy megvitassa azokat a stratégiákat, amelyekkel szavatolni lehet, hogy ne lehessen visszaélni a vízummentességgel.
Kenney korábban megkérdőjelezte, hogy a cseh menedékkérők - akiknek többsége cigány származású - valóban üldözöttek lennének, s a kanadai kormány részéről felháborodást váltott ki, hogy Prága és az Európai Unió válaszlépéseket helyezett kilátásba a cseh állampolgárok vízummentességének megszüntetése miatt.

Forrás: Origo / MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése