hétfő, október 12, 2009

Új-Zéland - Története (szőr mentén)

A polinéz Maorik nagyjából Krisztus után 800-ban érték el Új-Zélandot. Az első európai, aki ellátogatott a szigetekre, a holland Abel Janszoon Tasman volt 1642-ben. Ezután hosszú ideig nem érkezett ide európai felfedező egészen 1769-ig, amikor a brit James Cook érkezett ide felfedezőútján (amely 1768 és 1771 között zajlott). Cook az év folyamán teljesen feltérképezte a szigetek partvonalát.


Az európai kereskedők cserekereskedelmet folytattak a maorikkal: fegyvert, fémeszközöket cseréltek fára, ételre. A maori hadviselést teljesen átalakította a lőfegyverek megjelenése.1840-ben a vezetők megállapodtak a britekkel - Waitangi szerződés - amelyben Viktória királynő átengedte a szuverenitást, miközben a területi jogokat megtartotta. Ugyanebben az évben kezdte meg működését az első szervezett gyarmati település. A sorozatos háborúk a szárazföldért 1843 és 1872 között végül a bennszülött népek vereségével ért véget. A brit gyarmat Új-Zéland 1907-ben vált függetlené és támogatta a brit hadsereget mindkét világháborúban.


Új-Zéland teljes körű részvétele bizonyos védelmi szövetségekben megszűnt az 1980-as években. Az utóbbi években a kormány arra törekedett, hogy a régóta húzódó Maorikat ért sérelmekkel foglalkozzon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése