péntek, február 05, 2010

Mégis mozog a föld!

Ez a poszt a buszozásról és a közlekedésről fog szólni és a vele kapcsolatos érdekes jelenségekről.
Mi egy külvárosi részben lakunk, aminek előnyei mellett hátrányai is mutatkoznak. Egyik ilyen hátránya a városközponttól való távolság. A távolsági buszpályaudvar tőlünk (a hozzánk legközelebb eső buszmegállótól) 6,1km-re van déli irányban. Erre a távolságra természetesen 10km-es jegyet kell venni, ha busszal teszi meg az embörfia. Jó időben akár a kiépített biciklis utat is használhatjuk, ha éppen nem tudunk/akarunk kocsival menni. Ebből a szempontból szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert VAN biciklis út.
Ha viszont a munkahelyemre igyekszem, akkor éppen északi irányba kell mennem. Ebben az irányban a busz 8,9km-t tesz meg, tehát ilyenkor szintén 10km-re kell jegyet váltanom. Biciklivel ebben az irányban csak azok közlekednek, akik már megunták az életüket.

A helyi újságban áprilisban "szokott megjelenni", hogy "Nagyszőrös város lett az a szerencsés, amelyik elnyerte a bicikli út megépítésére kiírt tendert és a munkálatok még idén el is kezdik...." Azért írtam, hogy "szokott megjelenni", mert ezt már legalább 2 éve minden áprilisban olvashattuk, de még 20cm bicikliutat sem sikerült csinálni.
Kis helyismereti kitérő:
Aki nem járt még a városban, annak igazából fogalma sincs, miért is fontos ez a bicikliutas kérdés. Ismereteim szerint 50-70km-es körzetben sehol sincs ekkora biciklis forgalom, mint itt. A '90-es évek legelején a dolgozói létszám még közel 3000fő volt. (Európa 3. legnagyobb konzervgyára volt!) Műszakváltás előtt ezek egyharmada ment oda (biciklivel), műszakváltás után ugyanennyi ember pedig az ellenkező irányba (szintén biciklivel). Igaz jelenleg éppen az üres épületeket akarják bontani, de azért még ma is rengetegen közlekednek a városban és környékén biciklivel. De térjünk vissza a buszokhoz.

A két város közötti távolság busszal történő leküzdéséért 2007-ben 76Ft-ot kellett fizetnünk. (Ja, és ez diákkedvezménnyel!) Azóta több trükkös húzás is történt ez ügyben. Először is eltekintenék a januári és júliusi áremelésektől, mert ehhez már igazán mindenki hozzászokhatott. Egyik trükkös lépés az volt, amikor a 67.5%-os kedvezményt megvonták 50%-ra. Ezek után az állam 100Ft utazásból nem 67,5Ft-ot, hanem csak 50Ft-ot térít meg nekünk. Sebaj, az is jó, hogy egyáltalán megtérít valamennyit. A második trükkös lépés az volt, amikor az áfát 20-ról 25%-ra emelve vettek ki a zsebünkből (és teszik ezt ma is) több pénzt. De tudom, válság van, rendben van. Segítsük ezzel is kis hazánkat. Mivel három a magyar igazság, történt még egy földrajzilag is igen érdekes tény. Nagyszőrös ugyanis eltávolodott Kecskeméttől, méghozzá nem is kicsit. Pontosan 300m-rel! Ugyan a környező településeken nem volt érzékelhető földmozgás (és bevallom őszintén mi sem éreztünk ilyet), de mégis ez történt.
6,1km + 8,9km =15km. Szerintem legalábbis, de várom az észrevételeket, hátha nem vettem figyelembe egy négyzetre emelést vagy gyökvonást.
A közlekedési vállalat szerint ennek az összefüggésnek az eredménye: 15,3km => tehát 20km-es jegyöt köll vönni!(Ezt egyébként azzal magyarázzák, hogy most már áttértek a korszerű GPS-es távolságmeghatározó rendszerre és kiderült, hogy eddig 300m-t ingyen utaztunk ezen a távon. Azt hiszem még örülhetünk, hogy nem fizettetik ki a város lakosságával az elmúlt 30 év jegyárait erre a 300m-re vonatkoztatva!)

Ezek a furmányos események alakították kistérségünk utazási költségeit, melynek öszege ma 2010-ben 265Ft ugyanerre a távolságra. Illetve nem, mert 300m-rel ugye többet utazunk annak ellenére, hogy az autóbusz állomások maradtak (a városokon belül) ugyanazon a helyen. Ma viszont már gyakran előfordulnak ezen a vonalon M.A.N buszok is, amelyek a 20-25 éves Ikarus 280-asokat hivatottak felváltani.

3 megjegyzés:

  1. Ha eleget vartok, a vegen meg kozvetlen buszjarat lesz Dunedin es koztetek! De ha "csak" Aucklandig tudtok busszal jonni, szerintem nem erdemes megvarni, mig a Deli Sziget - Nagykoros kapcsolat is teljesen kiepul...

    VálaszTörlés
  2. "Új-Zéland, Új-zéland állomás. Autóbuszjárat érkezett Nagykőrös felől a 3-as kocsiállásra. Az autóbusz tovább nem közlekedik." :D

    VálaszTörlés
  3. Csak hüledezek.
    Hogy ezt meg lehet tenni MO-n...

    VálaszTörlés