szombat, január 28, 2012

...ez itt a kert!....

A címről azonnal az a videó ugrik be, amikor Matisz nagypapa bemutatja a TV2 stábjának a hátsó udvart. Azzal a 4-5 "érdekes tánclépéssel" amit ezután a mondat után következett bevonult a magyar vicces videók halhatatlanjai közé. 

Tavaly májusban tettem közzé a "Paprika project" bejegyzést. Ez most annak a folytatása lesz. 
Akkoriban vetettem magról paprikát, chilit és paradicsomot. Igaz, hogy az itt már igencsak ősz, de úgy voltam vele egy próbát megér, mert itt úgyis enyhébbek a telek, mint otthon, hátha lesz belőle valami. Hát lett. A növények megnőttek akkorára, mint amekkorának a fent említett bejegyzésben láthatóak és úgy is maradtak egészen tavaszig. Ennek oka: a paprika- és paradicsom-félék meglehetősen fényigényesek. Téli növénytartás a salátafélék esetében jöhet inkább szóba. Na, most már ezt is tudjuk. 

Tavasszal indultak növekedésnek, leszámítva a TV paprikát, mert abból semmi nem lett. Illetve lett belőle porcsin, de azzal nem nagyon tudok most mit kezdeni. December elején úgy döntöttem kiteszem őket a garázsból, mert mégiscsak jobb nekik a természetben, ahol esővizet kapnak és nem csapvizet, meg közvetlen napfényt, szabad levegőt.... - utólag kiderült hiba volt. 

A paradicsomnak két okból sem tett jót:
Először is a tenger légvonalban nincs messzebb, mint 3 km és a napok nagy részében arról fúj a szél. A sós levegőt, amit hozott az nem tett jót a paradicsomnak. Ezt "salt burn" -nek nevezik ami a növényen is látszik, hogy az óceán felől érkező sós levegő ahol éri (leginkább a felső részein jelentkezett először), elszárítja a növény szárát és a levelei is teljesen tönkremennek. 
A másik fontos tényező a magas páratartalom. Az idei nyár eddig java részt az esőről szólt, és ez a sok csapadék a magas páratartalommal társulva nem jó a paradicsomnak. 
Azért termésünk lett rajta nem kis számban, úgyhogy most jó ideig nem kell venni ezt sem, de talán folyamatosan a garázsban (ideális esetben üvegházban) tartva többet is ki lehetne hozni ebből. 

A chili. Maradt belőle bent is egy - ami most kezdett szépen virágozni - de tettem belőle kintre is. A kintieket inkább nem fényképezném le, mert azt gyönyörűen lerágták valami bogarak, de olyannyira, hogy már nincs levele sem, csak egy nagy csonkon vannak kis csonkok, mutatóban, hogy ezek lehettek egykor a levelek. Nem tudom ez a növény mikor dönt úgy, hogy terem nekünk. Menet közben azt is megtanultam, hogy legalább 300mm mély növényágyra van szükség, ha ezeket a növényeket termeszteni szeretném és ez egyenlőre nálam csak a paradicsom esetében adott.
Ez a kis szépség itt a végére a porcsinunk. Ebbe a tálba vetettem el a TV paprika magokat és ez lett belőle. Bevallom erre nem számítottam, de ha már kihajtott elfér, nem?!

Azért azt szeretném leszögezni, hogy a permetezés vagy műtrágyázás és vagy egyéb adalékanyagok hozzáadása nálam szóba se jöhet. Ha lehetőségünk lesz rá szeretnék egy olyan kis kertet létrehozni, ahol:
  • nem kell permeteznem, mégsem eszik meg a rovarok a növényeket,
  • ahol az év nagy részében, vagy teljes egészében lehet növényeket termeszteni,
  • ami nem igényel folyamatos felügyeletet (emiatt nem halasztunk el semmilyen kirándulást),
  • aminek a fenntartási költsége nulla vagy még kevesebb!!! (igen, ezt szándékosan írtam, mert szerintem nem lehetetlen)
  • és ami emellett kellően egyszerű, nem igényel diplomás szaktudást. 
Bevallom engem is megfogott az aquapónia és a passzív szolár üvegház, ami a mai magyar médiában nagyon felkapott lett. Ezek egyike sem új magyar találmány, bár együtt még nem üzemelték tudtommal sehol a világon, ebben tényleg első Gönczi Péter. Talán majd 2-3 év múlva nekünk is lesz hova felépíteni, s akkor érdekesebb bejegyzések is születhetnek ebben a témában. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése