kedd, október 06, 2009

Graduate Barometer

Egy érdekes felmérés, amely 22 európai országból gyűjti össze a diákok jövőre vonatkozó elképzeléseit a leendő munkaadójukkal kapcsolatosan. A tesztet anonim alapon 775 egyetemen és főiskolán van lehetőségük a diákoknak kitölteni.

A tesztben ki kell tölteni, hogy melyik európai országban, melyik intézményben és milyen szakon, mennyi idősen tanul az illető nő/férfi. További kérdések vonatkoznak még a leendő munkáltatóra is. Bennünket azonban más kérdések foglalkoztatnak. Olyanok, amelyeket össze tudunk hasonlítani más nemzetek eredményeivel.
A könnyebb átláthatóság kedvéért Magyarországot türkizkékkel emeltem ki. Összehasonlításképpen kiemeltem zölddel a "sógorokat". Lássuk, nekik milyen elképzeléseik vannak!?

Elsőként lássuk hol milyen éves fizetésre vágynak a fiatalok! Amíg nálunk a fiatalok megelégednének havi átlag 300.000 Ft-os fizetéssel, "addig" a sógorok bizony szeretnének havi 870.000 Ft-nak megfelelő összegért dolgozni. (Havonta, átlagosan, bruttó bérek.) Ha megnézzük a német fiatalok elképzeléseit, akkor egyáltalán nem kell meglepődnünk, hogy a Mercedes miért Kecskeméten és miért nem Németországban építi fel új gyárát. Ezek egyszerű tények: ennyire olcsó a magyar munkaerő.

A következő diagramban a fiatalok arra adtak választ, hogy hány órát dolgoznának hetente az első munkahelyükön. Érdekes, hogy a dán fiatalok nagyon sokat szeretnének keresni alig több, mint napi 8 óra munkával, addig a svájciak a sok pénzért sok munkát is lennének hajlandóak befektetni. Mi éppen hozzuk az európai átlagot és ezzel alatta maradunk a láthatóan szorgalmasabb osztrákoknak.



A harmadik diagram a hűségről és az elkötelezettségről szól. Mennyi időt töltenél el az első munkahelyeden? Hány évet? Úgy látszik vannak hűséges dánok és vannak svájciak, akik nem szeretnek leragadni egy-egy vállalatnál. Itt vannak az osztrákok, akik azért csak elviselik a főnökük képét vagy 6 évig, de azt végképp nem értem, hogy mi miért gondoljuk, hogy alig több, mint 4 év elég egy cégből. Talán a politikai ciklusokra utalhat a "bűvös négyes" , de mindenesetre ezen a diagramon el kell gondolkozzanak a hazai cégvezetők. Az én szüleim 25 éve dolgoznak ugyanott, ehhez képest igen megdöbbentő a 4,2 év. Vajon mit gondolhatnak a fiatalok? Mi lesz velük az ötödik évben? Másik munkahelyre mennek, vagy talán némi gyakorlat megszerzése után másik országba?



A végére hagytam a számomra legérdekesebbet. A kérdés úgy szólt: "Ha kapnál egy jó munkaajánlatot külföldön, elhagynád érte az országod?" A táblázatban a kérdésre igennel válaszolók arányát láthatjuk az adott országokban. Eszerint a már korábban is említett svájciak a jó fizetésért cserébe sok munkaórát feláldoznak és még külföldre is elmennek bátran. Ami valljuk be nem túl nagy meglepetés, ismerve Svájc lakosságát. (A lakosság 4 nagy csoportra osztható: az északi részén németek, a nyugati részén főképp franciák, délen olaszok és a keleti részén kis számban rétorománok lakják.)


Magyarország nagyjából hozza itt is az európai átlagot: majdnem minden harmadik diák elhagyná az országot egy jó munkáért. A legelégedettebbek ebből a szempontból a norvégok, ami nem csoda, hiszen ők nem véletlenül maradtak ki az EU-ból is. Gazdaságilag igen előkelő helyen állnak a világban és ők is tisztában vannak vele, hogy nagyon is jó nekik így.



2 megjegyzés:

  1. Az elso munkahelyen eltoltott evek szamara vonatkozo kerdes szerintem nem az igazi, legalabbis magambol kiindulva: mennyire volt fogalmam nekem egyetemista koromban arrol, hogy milyen lesz majd egy konkret munkahelyen napi 8 orat dolgozni? Hat ha volt is, nagyon halovanyan. Szerintem akkortajt, ott, nem voltam egyedul. Persze a nagy tobbsegnek mar kialakult elkepzelesei vannak, de nalam a valosag megelese jocskan atalakitotta ezeket az elkepzeleseket.
    Manapsag szerintem egyre csokkennek ezek az idotartamok. Illetve inkabb ugy mondanam, hogy vannak teruletek, ahol nagyon gyors a valtogatas: pl IT. Vagy annak egy resze. Ahol a munkavallalo jo alkupozicioban van, netalan meg fejvadaszok is keresik, akkor szerintem sokkal nagyobb a kedv a mozgolodasra.
    En 3 evet toltottem el a MAV-nal (1,5-1,5 leosztasban, mert cegen belul munkahelyet valtottam), de azota mint a vandormadar. Az azota eltelt 3,5 evben pedig ez a mostani mar a 6. helyem, es nem (csak) azert, mert nem ereztem jol magam valahol, vagy keves volt a fizu, hanem mert nem azt csinalhattam, amit szerettem volna.
    Mertem masikat keresni es kiprobalni, de ehhez tenyleg kellett nemcsak az onbizalom, hanem a szakmamban valo bizalom es annak megterulese is.
    Na, megint jol elhuztam a hozzaszolasomat, de gondolom az volt az egyik celod, hogy gondolatebreszto legyen a hozzaszolas, hat bennem ebresztett ;)

    VálaszTörlés
  2. Érdekesnek találtam, és gondoltam megosztom másokkal is. Ezt egyébként az idei kitöltött és elektronikusan elküldött "pályázatok" alapján állapították meg. ...hogy ebben mennyi lehet a kamu, azt senki se tudja...

    VálaszTörlés