szombat, november 20, 2010

Vásárolni voltunk...

...mert vásárolni jó!
Na, azért nem egy nagy bevásárlás volt, csak úgy néhány számunkra fontos és szükséges termék legális beszerzéséről van szó. Képek nem lesznek, mert ilyen helyeken nem szabad fényképezni és amióta befenyítettek, hogy nem vehetek alkoholt, azóta kimondottan szófogadó lettem.
Kezdjük az alapoknál: kijön ide az ember fia és nem egészen vannak olyan nevű boltok, amelyeket otthon megszokhatott, sőt tovább megyek a termékeknek is más nevei vannak. Erre azért lehet és kell is készülni - kell egyfajta nyitottság - kipróbálni az új dolgokat, mert abból aztán akad bőven!
Vannak azért bizonyos termékek, amelyek ugyanúgy megtalálhatóak otthon is a polcokon, mint itt. Ilyenek a Pedigree tápok (ezek mondjuk nekünk éppen nem fontosak, mert mi nem ezzel lakunk jól), Schwarzkopf, Fructis, Gillette, Kaiser, Heineken és tsai..., Maggi, Tefal, Nesquick nyuszi és nagyon sok mással még nem volt szerencsénk összefutni. (Ha valami kimaradt volna, az nem azt jelenti, hogy nincs!) Sok mindent kaphatsz, amit otthon is, de a hétköznapi bevásárlásnál nem teljesen ez a helyzet.
A lényeg az, hogy nincs Varga péki kenyér, Globus májkrém, Kőrösi csípős ketchup, Szentkirályi ásványvíz vagy Kanizsai világos. "Páncélos" termékeket itt csak a halaknak gyártanak. Nem találtunk eddig májkrémet vagy vagdalthúst ilyen kiszerelésben. Halak viszont és mindenféle tengeri jószágok szépszerével akadnak. Láttunk olyan halat, (és itt most előre is bocsánatot kérek, de én parasztgyerök vagyok, ehhez nem értek) amelynek a hátára csúsztak a szemei, a szája pedig a feje bal oldalára - bizonyára a sok tengerfenéken hasalástól - hát érdekes látvány volt. Kisebb és nagyobb rákokat. Volt akkora, amire először azt hittük valami teknős...
A rákok egyébként árban annyiba kerülnek mint a csirkemell kilója, úgyhogy nem nevezném itt luxuscikknek.
Vannak érdekességek is, például a 40g-os kiszerelésű paprika vagy mák (és ez a legnagyobb kiszerelés!); a zacskós jégkocka (3kg 3$); az előre kicsomagolt reszelt sajt vagy például a sört lehet eleve hűtve is venni, akár rekesz-számra is. Hűtött helyiségből vagy hűtőpultból. Az egyik boltban éppen a hűtőpultoknál nézelődtünk, amikor érdekes fagyasztott húsokra bukkantunk. Balról jobbra a polcokon a következő feliratok voltak írva angolul: "nyúl", "vaddisznó", "krokodil". ;-) Ez utóbbinál nem is mertünk sokáig nézelődni.
Végeztünk egy kis "házi árversenyt" az "új világ" és a "peki" között, amit most kimondottan nem részleteznék. 10 számunkra fontos mindennapi termék árát vizsgálva: kenyér, margarin, tej, tejföl, liszt, lekvár, rizs, mosószer, fogkrém, zsebkendő. Nálunk minden esetben a peki nyert, úgyhogy ha ez fontos valakinek, akkor a nagy sárga boltba menjen. Zöldséget, gyümölcsöt (még tojást is) a zöldségesnél olcsóbb venni. Egyébként gyanítom ez kevés itt élőnek hasznos, mert ők ezt már vagy tudják, vagy nem veszik figyelembe. Ahogy legalábbis mi megfigyeltük az itt élőket (nem kimondottan a magyarokat) nem az ár alapján vásárolnak. Jóléti társadalom.
Ezt leginkább az újonnan érkezőknek szántam, ha valahonnan be kell szerezni a legszükségesebbeket, akkor legalább az irány megvan, aztán indulhat a VáSáRLáS!!!

5 megjegyzés:

  1. Haaat, a new worldnel azert nem nehez olcsobbnak lenni. :) Persze attol is fugg hogy az ember milyen termekeket/markakat vasarol, szerintem speciel a New world a legdragabb az osszes supermarket kozul.

    VálaszTörlés
  2. Foodtownban is láttunk 1-2 dolgot, amiért érdemes néha oda is elmenni.

    VálaszTörlés
  3. Mi a Foodtownba jarunk, New Worldben csak citromlet szoktam venni. Pak n Save-ben talan ha ketszer voltunk, de nem jott be. :)

    VálaszTörlés
  4. Mákot és pirospaprikát, akár füstölt pirospaprikát is bármelyik indiai fűszeresnél találsz kiló számra, és még nagyon sok minden érdekes dolgot :)))

    VálaszTörlés
  5. Zsuzsi, Foodtown hozzánk sajna messze esik, biztos ezért is nem voltunk többször. Ha egy következő költözéskor közelebb lesz, akkor már tudjuk hova kell menni! ;-)
    Helga, már csak az indiai fészerest kell megtalálnunk Albany és vidékén, de ezután nyitott szemmel járunk mindenfelé.

    VálaszTörlés